Saksıda Hayat

Bir şeyler ekmek, dikmek güzel iş ama büyük emekmiş. Hani anneler der ya çocuklarına “tabağında yemek bırakma arkandan ağlar”, benim annem biraz gerçekçi bir anneydi. Bunu demek yerine bunlar emekle yetiştiriliyor diye anlatmaya başlardı. Özellikle pirinç aklımdan hala çıkmaz.  Bu işler hiçte kolay olmuyormuş. Şimdi çok daha iyi anladım. Hele ki ilaç kullanmıyorsanız daha da zor oluyor. Mesela binbir emek ile diktiğiniz ve olsun da taze taze, ilaçsız ilaçsız yesek diye beklediğiniz marulların, böcekler tarafından size sorulmadan yenmesi hiçte güzel olmuyor:) Evet onlarında hakkı ama engel olmaya çalışmasak bize bırakmıyorlar. Organik tarım yapmanın zorluğu da burada başlıyor. İlaç atmasanız sebzeleri böcekler yiyor ve insanalar ne yazık ki kenarı böcekler tarafından yenmiş sebzeyi istemiyor ve verim daha da düşüyor çünkü bazen küçücük böcekler büyük hasar verebiliyor. Bu sefer ilaçlanıyor yenmesin diye. Kendi adıma biz böceklerin yediğini tercih ediyoruz. Bir de şöyle bir durum var GDO lu tohum olanları zaten böcek yemiyor. Çünkü GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)  böceklere karşı dirençli hale getirilmiştir. Fakat ne yazık ki bu işlemler organizmalar üzerinde (tohumların veya yediğimiz besinlerin ) değişime uğratılmasının bize de zararları var. Yapılan deneylerde GDO ürünleri organ tahribatına, sindirim düzensizliklere, yaşlanma hızlanmasına ve kısırlığa neden olduğu tespit edilmiş. Yani anlayacağınız böcekler, kuşlar GDO’lu sebzeleri yemiyor çünkü sebebi var. Bizim neden hala sebebimiz yok? Ben ilk gördüğümde çok etkilenmiştim size de durumu özetlemek için bu fotoğrafı koyuyorum.
*GMO (Genetically Modified Organism) Yani Türkçesi GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)
*Organic Türkçesi Organik
Solda ki fotoğrafta iki tane mısır koyuyorlar biri GDO’lu diğeri Organik. Sağ tarafta ki fotoğrafta görüldüğü gibi kuşlaar GDO mısırdan bir tatmışlar ve yememişler. Ama organik mısırı bitirmişler.

Bakınız kuşun bile yemediği mısırı yemek zorunda bırakıyorlar bizi. Ne acı değil mi? Bence elmanız da kurt var diye artık üzülmeyin. Kurt yiyorsa demek ki güzel çünkü onların sistemleri bozulmadı. Biz bunlara o kadar çok maruz kaldık ki vücudumuz artık bizi uyarmayı bıraktı.

Organik tarımda verilen emeklere geri dönersek; Ektiklerimizi ilaçlama yapmayınca topraktan çıkan yabani otlar tam bir problem oluyor… Onları temizlemek başlı başına bir iş. Sebzenin büyümesi için su gerekiyor, eee sulanınca yabani otlarda büyüyor. Onlar büyüdüğünde sebze beslenemiyor. Onun için otları topluyorsunuz ama ama bitki yine su istiyor, siz su verdikçe yabani otlar yine çıkıyor. bu süreç hiç bitmiyor:) Bunun dışında mesela böcekler için yine doğal çözümler var ısırgan otunu toplayıp, suda bekletip, bu suyu ektiğiniz sebzelere sıkmak. (Ama yani otlarlar için tek çözüm el ile temizlemek. Allah’tan semizotu da yabani bir ot:) Yemeği ve salata olarak bizi mutlu ediyor:) ) Şimdi esas konu bu değil. Ben bunun zorluklarından değil keyifli yanlarından bugün size bahsetmek istiyorum.

Benim yerim yok, nasıl dikeyim diyenler için kolay basit olanını anlatmak istiyorum. Maydanozun ne kadar önemli olduğunu bir önce ki yazımda bahsettim. Gelecek yazımda kilo vermedeki etkisini de yazacağım. Onun için belki şimdiden yetiştirmek istersiniz:) Ben önceden yazayım.

Şimdi size nasıl dikeceğinizi, sulama yapacağınızı ve kendi ilaçsız maydanozu nasıl yetiştireceğinizi anlatacağım. Herkes bunu bilmek zorunda değil, ya da uzun zamandır aklınızda ve bir türlü başlayamamış olabilirsiniz Ya da hep istediniz ama nasıl dikileceğini bilmediğiniz için bir türlü yapamadınız. İşte tamam zamanı Basit bir şekilde saksıda dereotu ve maydanoz yetiştirmek için neler yapmalısınız;
Tohum çok önemli. Burada tohumun GDO olmaması lazım, hibrit tohumda olmamalı. Hibrit tohum yada GDO tohum bunları anlatmaya şimdi başlamayacağım, çok uzun olur:) İşin kısa özeti; En güzel tohum, en eski tohum. Dedenizden anneannenizden kalan tohumlar varsa onların kıymetini çok iyi bilin. Gözünüz gibi bakın.. Ekin, yetiştirin, yeniden tohum alın onlardan çünkü çok değerliler. Gelecekte bence tohum altından daha değerli olacak. Çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras tohum.

Maydanoz Ve Dereotu Tohumu Nasıl Ekilir?;

İlk ihtiyacınız olanları yazmak istiyorum. Maydanoz ve Dereotu Tohumunu bulduktan sonra torf toprağa ihtiyacınız olacak. Bir de normal toprağa. bunlar dışında sulamak için sulama bidonu da lazım olacak.Sulama bidonu yeniden alacaksanız plastik olanlarını almamanızı öneririm. Çünkü bunlar güneşte kalıyor ve plastik güneşte kalınca kanserojen madde veriyor. Eğer evde varsa o zaman güneşte durmamasına dikkat edin. Burada bir önemli nokta bu sulama bidonlarının delikleri fazla büyük olursa ilk ektiğiniz zaman toprağı kaldırıp tohuma zarar verebiliyor. Onun için alırken deliklerin küçük olmasına dikkat edebilirsiniz. Yada evde hazırda varsa ki bende durum buydu biz bu delikleri elektrik bandı ile kapattık. Şimdi daha az akıyor. Bir de elek ya da delikleri küçük bir süzgeç.

Kısaca özetlersem İhtiyacınız olanlar; Tohum, toprak, torflu toprak, sulama bidonu, Elek
Şimdi ihtiyacınız olanları yazdığımıza göre dikime geçebiliriz.

Şimdi dikime gelirsek;

  1. Saksının yarısından biraz fazlasına kadar güzelce toprak koyun. Toprağı güzelce sıkıştırın, elinizi üzerine bastırın veya küçük bir kürekle) Toprak çok kuru ise biraz sulama bidonu ile su koyun ama fazla değil hafif nemli olsun.

2. Sonra torflu toprağı alta ince bir katman olarak serpin ve onu da bastırıp düzleyin.

3. Sonra tohumları alıp üstüne serpin. Burada çok fazla tohum koymamanız lazım. Bunlar büyüyecek. Çok sık sık olursa büyüyemez. Sıkış sıkış olur yeterli güneş alamazlar onun için serpin güzelce.

4. Üzerinize süzgece koyduğunuz torf toprağı elekten geçirerek üzerine serpin. Bütün tohumlar Torflu toprak ile kapansın. Kalan büyük parçaları diğer saklarının çiçeklerinizin dibine koyabilirsiniz. Tamamen üstü kapanana kadar bu işlemi tekrarlayın.

5. Sonra bu toprağı da eliniz veya küçük bir kürek ile bastırın.
6. En son suyunu koyun. Su çok önemli ne çok fazla olup su içinde kalacak, nede kuru olacak. Bir de suyun çok gelip toprağı kaldırmamasına da dikkat edin.
7. Duracağı yer de önemli. Çok güneş altı olmasın gölge de olmasın. Yarı güneş yarı gölge olan yeri severler. Yada ben gölgede parmaklıklara astım. Gün içinde güneşe koyup daha sonra gölgeye alıyorum. Toprağının hiç kuru kalmaması lazım, tabi su içinde de olmaması lazım. Çok su verirseniz yine olmaz. Toprağı da hiç kup kuru bırakmamanız lazım. Her gün sulayın. Kontrol edin. İşe gidiyorsanız, sabaj bakın kurumuşsa sulayın, bir de işten gelince bakın kurumuşsa yine sulayın. Sıcak yaz günlerinde devamlı kontrol etmek lazım.
Dereotu 4-5 gün içinde yavaş yavaş topraktan çıkmaya başlayacak. Maydanozlar biraz daha geç çıkıyor. olup toplayacak boyuta geldiğinde bir makasla keserseniz tekrardan uzayacaktır. Artık kahvaltılarınız için yada salatalarınıza kendi maydanozu, dereotunuzu keyifle saksınızdan koparıp yiyebilirsiniz.
İlerleyen günlerde burada büyüme fotoğraflarını da çekip sizinle paylaşacağım. Dilerseniz büyümesini de fotoğraflar ile takip edebilirsiniz.Bu hafta sonu gelin sizde toprağın keyfine varın. Dikmesi ne kadar keyifliyse onun büyüdüğünü görmek bir o kadar daha keyifli olacak. Ama en güzeli sabahları gelip onu toplayıp taze taze yemek.
Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere….

Bir cevap yazın