Bir süredir yazı yazacak zamanı bulamadım. İlgilenmediğim için değil, işim nedeni ile şehir dışındaydım vede yazacak fırsatı ne yazık ki bulamadım. ama bu gece bilgisayarım başına oturdum ve yarın paylaşmak üzere yazıma başladım.
Aslında yazmak için çok konum var. Özellikle şu aralar bir yandan bitki çayları üzerine araştırma yapıyorum. Yazmak istediğim hangi bitki çayı neye iyi gelir. Mesela benim günlük hayatımda kullandığım 3-4 tane bitki çayım var. Belli aralıklarla bunları içiyorum. Mesala hasta olmak üzereysem içtiğim bitki çaylarım var ve gerçekten bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kendimi kötü mü hissediyorum. İlaç almak yerine bu bitkilerden yardım alıyorum. Ya da kilo için uzun süredir severek kullandığım bir bitki çayım var. Onun dışında başım ağrıdığı zaman içtiğim var. Uykusuzluk için var. Ama sadece kendi hayatımda kullandıklarım değil. Size yazmadan önce genel bir araştırma yapıyorum çünkü bitki çayları sağlıklı olduğu kadar yanış kullanımıda ciddi sağlığı bozabiliyor. Ki yeşil çay ile kötü bir anım oldu:) Mesela zamanında bilmeden fazla tükettiğim yeşil çayı artık neredeyse hiç içemiyorum. Karaciğer isyan etti sanırım. Ne zaman içsem cildimde kızarıklıklar oluyor. Günde 2 en fazla 3 bardak içmek gereken bitki çayını, ben bilgisayar başında modeleme yaptığım zamanlarda gün boyu tüketmiştim. Sonuç cildimde anlam veremediğim kızarıklar ve geceleyin bir türlü uyuyamam oldu! Sonra biri allahtan bana bunun çok tehlileli oluğunu söylemiştide , sorunun yeşil çaydan olduğunu acı bir şekilde öğrenmiştim:) Onun için uyarıyorum bitki çaylarını en fazla 3 bardak tüketin. En iyisi 1 veya 2 bardak. Bir de aynı bitki çayını çok uzun süre tüketmemek gerekiyor. Ben çok seviyorum her akşam mutlaka içiyorum, onun için bir kaç çayı belli aralıklarda değiştirerek içiyorum. Bu konuda yazımı yazmak için de sabırsızlanıyorum ama bugün ki yazımın konusu bu değil….
Bugün bir önce ki yazımda bahsettiğim gibi; Şeker kullanmadan tatlı nasıl yapılır? bundan bahsedeceğim. Şekerin zararlarını saymayacağım burada çünkü gerçekten bilmeyen sanırım yoktur. Size önerim evinizde şeker varsa ilk iş onu kaldırmak olsun. Günlük çayınıza da bal en güzeli. Ama daha öncede dediğim gibi glukoz şurubu olan ballar değil. Hakiki bal çok önemi ve bunun içinde ya çok emin olduğunuz köyden geleni alın ya da organik sertifikalı olanı. Tanımadığınız köylerden, tanımadığınız kişilerden gelen bala lütfen güvenmeyin. Mesela hakiki bal kristalleşirmiş. Ben eskiden yanış biliyordum. Kristalleşen bal kötü sanıyordum ama ne yazık ki en büyük bilinen yanışlardan biride buymuş. Bu arada tatlılarına, keklerinize şeker yerine bal, pekmez de koyabilirsiniz. Hem çocuklar içinde çok daha sağlıklı olacaktır. Aslında yapmanız gereken tarifte 2 bardak şeker diyorsa 1 bardak bal, pekmez veya benim en çok kullandığım hurma suyu koymak. Mesela 3 yumurta ve 2 bardak şekeri güzelce çırpın diyorsa tarif, o zaman 3 yumurta ve 1 bardak bal, pekmez, hurma suyundan dilediğiniz bir tanesini koyup çırpmak. Hatta 1 bardaktan biraz daha az bile konulabilir. O sizin damak tadına görede ayarlayacağınız bir durum. Eskiden de bütün tatlılar bu şekilde yapılıyormuş.
Hurma suyundan bahsetmek istiyorum size. Hurma suyu aktarlarda veya büyük marketlerde bulunuyor. Dilerseniz bunlardan alabilirsiniz. Veya sadece hurma alıp suyunu kendiniz de yapabilirsiniz. Hurmayı alacaksınız, çekirdeklerini çıkaracaksınız. (Bu arada hurma çok yemiyorsanız özellikle belli dönemlerde biz bayanların tatlı krizine bire bir çare olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Canınız tatlı istiyorsa yiyeceğin bir kaç tane hurma bütün krizini geçirmeye yetecek.) Çekirdeklerini ayırdığınız hurmaları bir tavaya koyup, üstüne su ekleyip, kısık ateşte yumuşamasını bekleyin. Su kaynadıktan sonra biraz daha bekleyin, blender geçirin ve tarifte şeker yerine kullanın. Küçük küçük hurmanın taneleri kalıyor. Onlar pişince çok beli bile olmuyor. Özellikle keklerde hiç belli olmuyor.
Bir de piyasada Ageva diye bir ürün var. Daha önce şeker yerine kullanıyordum ama okuduklarıma göre Ageva bitkisinin bir çeşiti çok faydalıymış ama diğerleri kullanılırsa insan sağlığına çok daha fazla zararları oluyormuş. Onun ayrımını ben yapamadığım için Ageva şurubundan vaz geçtim.
Bir de organikçide elma konsantresi var. Bazen onuda kullanıyorum. Ama favorim Hurma suyu.
Şimdi size özellikle bu yazın sıcağında severek yediğim muhallebi tarifini vereceğim. Aslında bildiğiniz muhallebiden tek farklı şeker yerine hurma olması, bir de ben çilek ekliyorum en sonunda. Dilerseniz çilek ekleyerek tadına tad katabilirsiniz.
Çilekli Muhallebi
Çok kalabalık olmadığımız için ben iki kişinin bir kaç günde tüketeceği miktarda tarif yazacağım.
- 1 litre süt
- Yarım su bardağı un( Eğer çok kıvamlı olması sizin için önemli değilse 3 çorba kaşığı da koyabilirsiniz. Un ile aram çok yok, kilo almak istemediğim için 3 kaşık kullanıyorum ben. Bir de tam buğday unu koyuyorum. Ama ben kıvamlı istiyorum derseniz yarım su bardağı buğday unu koyun.)
- Yarım bardak Hurma suyu
- 1 çorba kaşığı tereyağ
- Dilediğiniz kadar çilek
Un ve tereyağını hafif kavuruyorum. Un renk değiştirmiyor sadece un kokusu gitsin diye çok hafif. Süt ekliyorum ve yavaş yavaş karıştıra karıştıra kaynatıyorum.
Kaynadıktan sonra yarım bardak hurma suyunu ekliyorum ve karıştırmaya devam ediyorum. Çileklerimi ayıklayıp bir kapta blenderden geçiriyorum. Muhallebi kıvamı aldıktan sonra çilekleri ekliyorum. (Dilerseniz muhallebiye çilekleri ekleyip onun içinde de blenderden geçirebilirsiniz. Ama o zaman çilek taneleri daha iri kalabiliyor. Fotoğrafta ki muhallebiyi ben bu şekilde yaptım. Eğer kapta blenderden geçirirseniz o zaman daha küçük oluyor çilek taneleri.)
Çileklerde eklendikten sonra sıcakken küçük servis kaplarına alıp, soğuduktan sonra dolaba koyuyorum.
Dilerseniz kaplarınızın en alt kısmına çilek kesip koyarak süsleyebilirsiniz.
Kaynadıktan sonra yarım bardak hurma suyunu ekliyorum ve karıştırmaya devam ediyorum. Çileklerimi ayıklayıp bir kapta blenderden geçiriyorum. Muhallebi kıvamı aldıktan sonra çilekleri ekliyorum. (Dilerseniz muhallebiye çilekleri ekleyip onun içinde de blenderden geçirebilirsiniz. Ama o zaman çilek taneleri daha iri kalabiliyor. Fotoğrafta ki muhallebiyi ben bu şekilde yaptım. Eğer kapta blenderden geçirirseniz o zaman daha küçük oluyor çilek taneleri.)
Çileklerde eklendikten sonra sıcakken küçük servis kaplarına alıp, soğuduktan sonra dolaba koyuyorum.
Dilerseniz kaplarınızın en alt kısmına çilek kesip koyarak süsleyebilirsiniz.
Bu arada eğer çilekli istemezseniz. Çilek koymuyorsunuz. kaynadıktan sonra yarım bardak hurma suyu ekliyorsunuz ve karıştırmaya devam ediyorsunuz. Kıvamı olduktan sonra kaplara alıyorsunuz ve soğuduktan sonra dolaba koyuyorsunuz.
Sağlık ile içiniz rahat ederecek yiyebileceğiniz bir tatlı.İçinde şeker olmadığı için çocuklarınıza güvenle yedirebilirsiniz. Ayrıca rejimde olanlarda ara öğün olarak rahatça tüketebilirler. Çünkü hurma suyu size kilo aldırmayacaktır. Tam tersine vücudunuza ihtiyacı olan enerjiyi verecektir.
Umarım beğenerek yersiniz ve şeker hayatınızdan tamamen uzaklaşır. Kekler, tatlılar aklınıza gelecek her tarif için hurma suyunu kullanabilirsiniz. Kurabiyede bile çok güzel oluyor.
Aslında bir sonraki yazımda hurma suyu ile yaptığım kurabiye veya ıslak kekimi yazabilirim.
Şimdiden afiyet olsun:)
Bir daha ki yazımda görüşmek üzere.